Ulltopia

Tänk dig en värld där alla har så mycket ull dom vill.... Ett ulltopia!

måndag, januari 31, 2005

Knapp-update

Jag orkade inte ge mig ut i jakt på de knappar jag ville ha till baby-koftan, så det blev några andra:


Men dom här är ju mycket sötare!!

Annars händer det inte mycket. Jag stickar på på min flättröja (ca 25 cm av kroppen klar) och väntar på nya mönstret i six-sox knitalong. Kanske dom är roligare än förra månadens?

torsdag, januari 27, 2005

Antistress

Många av oss är säkert stressade ( I know I am!), och därför tänkte jag tipsa om det här tänkvärda inlägget på Zeneedels blog.

Så varför gör JAG det här?
Ja, det är inte för the fame and glory. Det är verkligen inte för att spara pengar. Jag tror att det är lika delar lust och behov.

Jag VILL sticka, jag tycker det är kul! Och jag BEHÖVER sticka, eller iallafall syssla med någon sorts skapande aktivitet. Just nu är det stickning, tidigare har det varit andra saker, kanske blir det något annat senare. Men just nu är stickning det som gäller. Jag är den förste att erkänna att jag tänker ohälsosamt mycket på stickning och alla dess olika infallsvinklar, men hittills har jag klarat mig från att känna mig stressad av det. Jag har inga deadlines att passa, jag har inga krav och måsten och jag blir inte så fort uttråkad*. Ofta räcker det med att garnet är vackert för att jag ska kunna sitta nöjd många många timmar med en i övrigt ganska enkel och oinspirerande stickning.

Hur är det, är ni stressade? Och varför stickar du?

*om vi nu inte nämner den tråkiga incidenten med knit-along sockan fluted bannisters. Men jag framhärdade! Och har lärt mig: är det inte kul, repa upp. Ingen idé att sticka bara för att. Det finns alldeles för många roliga projekt för att traggla vidare med ett tråkigt.

måndag, januari 24, 2005

Garndiet... eller ranson?

Det pratas så ofta om garndieter, dvs att man inte ska köpa mer garn. Det är inget för mig, jag vill inte ha dåligt samvete om jag hittar ett garn som gör mig glad. Däremot kanske jag ska börja med garnranson: jag får inte sticka mer än ett nystan om dagen! Vad kan det då vara som har fängslat mig så den senaste tiden?



Den här gamla goingen. Efter att ha stickat en ärm i somras så har projektet legat väldigt mycket nere. Men nu är nästan den andra ärmen klar, och ca 15 cm av kroppen är påbörjad. Så även om jag de senaste dagarna stickat upp ett nystan om dagen, så märks det inte så stora framsteg. 320 maskor är många maskor, iallafall om man vant sig vid att sticka babytröjor på stickor 5. Jag menar, ett framstycke är 27 maskor!




Dragkedja saknas dock.

tisdag, januari 18, 2005

Knapphänt

Babytröjan är klar, och det blev en liten mössa också.


Däremot så saknas det knappar. Jag vet vad jag vill ha, nämligen sådana här:



Inköpta på yllotyll (var annars?) Så nu undrar jag om någon vet om det finns liknande i Stockholm? Jag kommer inte komma iväg till Uppsala på ett tag, och det är skönt att få klar tröjan, och kunna lägga undan den. Inte för att det är någon panik direkt, nedslaget är beräknat till midsommar, men det känns ju alltid bra att bli HELT klar med något innan man börjar på något nytt. Tror jag iallafall, det kanske inte har hänt mig förut...

Nyförvärv


Två nya stickböcker finns numera i det kaos som är min bokhylla. Den ena är Vogue Knitting: Babyblankets two. Mycket sympatisk! Jag har hittat flera filtar jag vill sticka, och även om inte alla var fina eller inspirerande så var tillräckligt många det för att jag ska vara väldigt nöjd.

Den andra är Textured knits. Jag måste tyvärr erkänna att jag är väldigt besviken på den. Förutom tröjan på framsidan, som är det enda jag har sett ur boken innan jag beställde den, så var det ingenting jag vill göra. Någon som jag kan tänka mig att göra, men det är inte samma sak som att vilja göra. Så mitt experiment med att köpa stickböcker som jag aldrig tittat i föll väl inte så jätteväl ut. Ett bra köp och ett dåligt. Tur att Adlibris är billigt då...

torsdag, januari 13, 2005

Stort och smått

Äntligen har jag fått hjälp med att ta ett kort på Rosedale:


Och så här upplevde jag stickningen:

  • Stickad med Noro Kureyon #124, stickor 4.5 till ärmarna och 4 till kroppen.
  • Bra mönster överlag. Jag tycke mycket om att det var så lite ihopsyning!! Bara 16 maskar under ärmen, och de stickade jag ihop.
  • Kragmönstret gjorde mig mycket förvirrad, så det slutade med att jag hittade på själv. Men det blev bra. Jag var nog mest trött och lite grinig, det var nog ett bra mönster egentligen....
  • Garnet= full poäng!
  • Jag skulle gjort den kanske 5 cm längre (känner vi igen det...?)
  • Istället för att göra SKP som minskning gjorde jag ssk. Det blev snyggare tyckte jag.
  • Jag gjorde ingen intarsiarektangel i ryggen, som det stod i mönstret.
  • Dragkedjan är ca 3 cm för lång, så tröjan buktar lite.
  • Och ändå är jag jättenöjd!

Blir det fler Rosedale? Jaaaa, jag har ju lite mer Kureyon som ligger här hemma, så man vet aldrig! Jag tyckte iallafall att det var ett mycket lyckat projekt och jag är nöjd med resultatet. Sen kan jag väl inte direkt påstå att det var den mest utmanande stickningen, men det behöver det ju inte alltid vara heller.

Liten tröja

Här är tröjan jag började på tidigare i veckan:

Ett mönster som jag köpte på yll&tyll för 4 år sedan, jag har gjort flera tröjor i det, för det är så bra. Garnet är något som jag hittade i mitt förråd, ser ut som någon sorts silkeblandning, men jag är inte säker. Mottagaren är beräknad att komma kring midsommar, och det kommer bli mitt brorsbarn. Jag ska bli faster!!!

måndag, januari 10, 2005

Duktig flicka

Jag har varit en duktig flicka, på flera sätt faktiskt!

1. Jag har tvättat och gjort klart Rosedale, och sytt i dragkedja och röjt bort alla mönsterpapper, stickor, garnstumpar etc.

2. Jag har gjort klart muddarna i alpacka. Jag har tom sytt ihop dom, fäst alla trådar och röjt bort alla garnstumpar och pärlor.

3. Jag har varit inne i 3 olika garnaffärer, varav en var ylloyll, och inte köpt någonting!

4. Jag har påbörjat 2 nya projekt som jag skulle börjat på för länge sedan - babytröjor - och använt mig av existerande garnförråd. Med andra ord: jag använder upp en del av det garn jag har köpt! wow...

Det krävs uppenbarligen inte mycket för att jag ska bli stolt.

fredag, januari 07, 2005

Sticka en krage och ta sig i kragen

Ja, Rosedale är klar! (bortsett från blixtlåset, som jag ska försöka inhandla imorgon). Jag tror den blev väldigt bra, men kragen behövde pressas och övertalas ordentligt för att ligga ner. Om min hårdhänta behandling lyckats så blir det förhoppningsvis bild snart.

Annars håller jag på att rensa upp i stickkorgen. Jag tyckte det fick vara nog när den bokstavligt talat svämmade över. Så nur blir det till att avverka alla små projekt som legat sedan urminnestider och tar upp plats.

Tillexempel dom här:


Ett par babysockor/vantar i angora. Det mjukaste och fluffigaste jag varit med om, men vad garnet hårade! Jag fick sitta med handduk i knät och ändå fick jag dammsuga soffan varje gång jag stickat. Men dom blir nog bra för ändamålet.

Nästa projekt som ska avslutas är pulsvärmarna i alpacka.

måndag, januari 03, 2005

The missing link

För ett tag sedan skrev jag om min smältande spinnrock, och att jag beställde en ny reservdel. Den kom faktiskt för ett tag sedan, men det har varit minst sagt kaotiskt den senaste månaden.

Det var den här delen som hade gått sönder. Löjligt liten i jämförelse med hela spinnrocken, men ack så viktig. Det var Pacific Wool and Fiber som hjälpte mig att beställa in den, och när jag ändå skickade efter från dom så passade jag på att beställa lite fibrer. Jag menar, ska man ändå betala frakt och allt.....

Och reservdelen fungerar bra. Jag har tvinnat lite ullgarn, två trådigt från ull köpt på Gudruns ullbod för evigheter sen.



Det blev ca 130 g. Jag hoppas på att kunna använda det antingen till ett par handledsvärmare, eller till delar av en babykofta. Har inte besämt mig än. Ska göra ett stickprov till att börja med, och se hur det uppför sig.

Men jag har stickat också:



Och sen jag tog kortet har jag faktiskt gjort klart upp till kragen, som jag ska försöka sticka klart den här veckan. Jag är jättenyfiken på att se hur tröjan blir när den är klar, det verkar lovande än så länge. Sedan kommer det roliga arbetet med att sy i en dragkedja. Jag bävar....