Ulltopia

Tänk dig en värld där alla har så mycket ull dom vill.... Ett ulltopia!

fredag, december 31, 2004

Årets sista dag

Ja, nu är snart 2004 slut. Då kan det ju vara på sin plats att sammanfatta året och kanske komma med något nyårslöfte?

Stickåret 2004
Det här året har varit det år då stickning har gått från en stillsam hobby till en alltmer tidskrävande passion. Jag har ägnat mer tid åt att prata stickning, läsa om stickning, köpa stickningsrelaterade produkter, skriva om stickning, drömma och stickning, lära mig om stickning, och faktiskt sticka! än jag någonsin gjort tidigare. Mitt garnförråd har vuxit med en alarmerande hastighet, men även min hög av färdiga alster. Jag har gått på 2 kurser; pärlsticknig och fair isle stickning, och jag har upptäckt bloggarnas underbara värld.

Årets bästa projektet: Rogue tror jag. Eftersom jag gått och tänkt på den så länge.

Årets sämsta projekt: Utan tvekan Fluted bannisters sockorna. Usch!

Årets bästa köp: Kureyon på Ebay, och ull från ett dollarrasat USA!

Årets sämsta köp: Garn jag köpte på tradera, som jag trodde var vitt ,men som visade sig vara syrénlila...... Men det är till en babykofta, så det går nog att använda iallafall.

Och inför nästa år?
Jag hoppas jag kommer få tillfälle att lära mig många nya tekniker, prova saker jag inte gjort förut, stöta på nya intressanta garner och mönster, och träffa trevliga stickmänniskor.

Nyårslöfte: I will buy more yarn!

Och här är bilden på julklappen:


Ett par broad street mittens, från knitty.

Så gott nytt år till alla, vi ses förhoppningsvis nästa år!

onsdag, december 29, 2004

Nytt i stickvärlden

Eller, det kanske inte är så nytt, men jag upptäckte det igår av en slump.

Elsbeth Lavold, en designer som jag beundrar otroligt mycket, har kommit med två nya designböcker; the Embraceable You Collection och the Sophistacated Lady Collection. Det fanns några snygga tröjor i dom, men jag tror inte jag kommer köpa någon av böckerna.

Däremot så uppskattar jag verkligen hemsidor som inser betydelsen av att kunna titta lite på bilderna i boken, hur ofta vågar man köpa en bok helt osedd? Amazon har börjat i rätt riktning med "look inside" funktionen, men den brukar oftast bara täcka innehållsförteckningen. När det gäller stickböcker är det ju ofta just modellerna man vill se. Den enda nätaffär jag har stött på som har något liknande är The needle art bookshop, som ofta, men inte alltid, har några bilder ur böckerna med på hemsidan.
Är det någon som vet om någon bättre sida?

Och hur gör ni? Chansar ni hej vilt i stickboksdjungeln och beställer det som verkar intressant, eller är ni som jag och vill fegkika på böckerna först? (bara för att komma över denna hämning så beställde jag nyligen två (2!) stickböcker som jag aldrig tittat på. Hoppas terapin hjälper....)

Och nästa gång ska jag försöka ha med ett kort på den enda julklappen jag stickade i år. Ska bara be mottagaren gräva fram dom först.

lördag, december 25, 2004

God Jul!

Hoppas att ni haft en trevlig julafton och gjort vad ni velat. Jag hade en toppen jul, spelade spel med familjen hela kvällen, det var väldigt trevligt. Och så fick jag fina julklappar!



2 stickböcker!! Inte illa!The art of fair isle knitting är en fantastiskt bra bok, som jag lånat på biblioteket åtskilliga gånger, men som jag nu äntligen äger. Det finns historia, bra tips på färgsättning och tekniker, och en hel del modeller.

Knitting with beads var helt osedd, men verkade intressant. Det är ett flertal modeller i boken, många jag aldrig skulle få för mig att göra, några som jag kanske gör, och en som jag absolut vill göra. Men framförallt är det inspiration. Och den är väldigt vacker. Så jag är väldigt glad över den också.

The Rosedale story...
goes on and on. Jag har avsatt julafton och juldagen åt att inte plugga, utan ta det ganska lugnt och sticka om jag känner för det. Så på julafton stickade jag en hel del på kroppen av Rosedale.



Och på juldagen ägnade jag mig åt att repa upp det. Jag märkte inte att min stickfasthet hade blivit 15 stygn per dm istället för 18 som det ska vara. Så man kan säga att den blev lite stor..... Rip, rip, rip, och så börjar vi om. Fast jag kunde behålla resåren, tack gode gud! 2 gånger räcker bra...

Och så fick jag en julklapp av Tove! Hon är väldigt bra på att göra knappar, och hon var snäll nog att göra några nya Rosedaleknappar, eftersom jag uppenbarligen inte var så bra på det :) Tack Tove!!
Titta till vänster, så ser ni en betydligt elegantare och proffsigare knapp än det var tidigare.

söndag, december 19, 2004

Liten knapp och litet framsteg

Jag har gjort en liten knapp för Rosedale. Och den är föga inspirerande. Jag ville göra en lika snygg som den Tove gjorde för deras knitalong, men eftersom jag inte bestitter de elementära datorkunskaperna, och framförallt inte besitter den tid jag vill ha för att lära mig, så blev det en så där liten tråkig som ligger i kanten.

Jag har nu kommit förbi resårstickningen på Rosedale (och den var självklart så rolig, att jag repade upp första försökte för att göra om den. Det här kommer bli, Rosedale - tröjan som stickades två gånger om jag forsätter så här) Jag hade inte tänkt göra intarsiablocket på den, men Marika påpekade att ränderna syns bättre då. Så nu gör jag det, och det blir nog ganska bra. Annars kan jag ju alltid repa upp och göra igen...

måndag, december 13, 2004

På stickfronten intet nytt

Jag har gjort klart den andra ärmen i Rosedale.



Och jag kan rapportera att 3 inches corrugated ribbing sickat i 191 maskor fram och tillbaka är föga inspirerande. Faktiskt riktigt astrist. Som tur är så tror jag att tröjan blir fin, så jag hoppas det blir värt det.

Annars har det faktiskt inte hänt någonting inspirerande alls. Utom Lucia då, hoppas ni alla hade en riktigt trevlig Lucia, med mycket ljus och lussebullar!

fredag, december 10, 2004

Nattstickning?

Nu har jag äntligen kommit igång med Rosedale. Jag har nästan hunnit en av ärmarna.



Det är en trevlig stickning och ett trevligt garn. Klockan är sent och jag har precis kommit hem från ett glöggparty. Nog bäst att jag inte skriver mer....:)

tisdag, december 07, 2004

En weekend-trip

I helgen har jag varit i Göteborg. Kändes lite vuxet att flyga upp och ner för en helg, men det berodde bara på att tåget var så s*%#tans dyrt. (Bra jobbat, SJ!)
När man är i Göteborg kan man gå hit:



Jajamensan, det är den vittomtalade Strikk! En ganska liten affär, fullproppad med folk! Helt bizarrt! Jag minns när det ekade när man gick in i en garnaffär och expediterna hoppade på en, glada över att det kom en kund. Nu fick man vänta i 5 minuter för att ens kunna fråga om priset på något. Men det gör inget, det finns ju massa garn att titta på! Och köpa...




1 hg Softblend i isgrönt, och 1 hg pälsblend i brunt. Båda från Färgkraft. Antingen blir det en sjal, eller en barntröja. Har inte riktigt bestämt mig, men färgerna är helt oslagbara ihop!

Knitalongen
Ja, jag har verkligen inte kommit lika långt som Marika. Jag kom ca 5 cm, och sedan insåg jag att jag stickade för hårt, så det vara bara att repa upp. Ska börja om, men har än så länge inget att visa. Jag hoppas på att komma igång ordentligt till helgen.

Och ni har väl sett att nya knitty har kommit? Kan ni gissa vilken jag helst vill göra? Om inte, titta här.

torsdag, december 02, 2004

Nämen: hoppsan!

Jag beställde lite kurslitteratur på bokus, och titta vad dom snälla människorna stoppade ner i paketet:



Fair-isle boken ville jag ju ha nu när jag har fått upp ögonen för denna trevliga teknik. Appropå det, så är jag klar med kroppen till mini-tröjan, men jag har inte klippt i den än. Jag är lite maklig av mig.

Zimmermans bok kom med lite bara på köpet, den kostade ju inte så mycket. Mitt första intryck är att jag kanske inte kommer sticka så mycket ifrån den, men det verkar vara en trevlig läsning, och mycket goda små råd.



Eftersom min reservdel till spinnrocken fortfarande(!)inte har kommit så har jag lekt lite med mina sländor. Det gråa är islandsull, det vita är BlueFace Leicster, båda köpta på Coppermoose. Det bruna är alpacka, köpt som råull från Sverige på blocket.se. Alla tre är trevliga att spinna med, men jag behöver lite variation, därav allt på en gång.

Och så har senaste sockan i six-sox knitalong kommit. Den kan man se här. (under dagens datum)Jag vet inte om jag kommer göra den, den ser inte så väldigt spännande ut tycker jag. Men jag har ju ett tag på mig att bestämma mig, den ska inte vara klar förräns sista januari.