Ulltopia

Tänk dig en värld där alla har så mycket ull dom vill.... Ett ulltopia!

tisdag, november 30, 2004

En väldigt liten parallellstickning

Nu är det dags att sticka tröja! Efter en uppsjö av små projekt vill jag ta tag i en större stickning. Så nu ska det bli Rosedale. Och det blir en - om dock väldigt liten - parallellstickning. Marika och jag ska göra samma sak, och hon börjar redan idag. Jag ska försöka komma igång på torsdag. Här är det garn jag ska använda:


Noro Kureyon no 124

Köpt på ebay. Inget jättefynd, men billigare än att köpa det i affär iallafall. Och nu när dollarn är så låg så kanske fler vill passa på? *hint hint*

Sedan har jag en fråga som någon kanske är vis nog att svara på. Jag har börjat på ett par muddar, men upptäckte lite för sent att den blev för bred. Därför vill jag, istället för att repa upp, ta bort den gröna randen och använda den till nästa mudd. Kan man överhuvdtaget göra det? Och isåfall: hur?



Jag har börjat lite här med att plocka upp dom blå maskorna, men vet inte riktigt om det är rätt, eller hur jag ska gå vidare. Alla entusiastiska tips mottages tacksamt.

Sist, men inte minst. Har du någonsin undrat hur en yarnmobile ser ut? Kanske inte lika flådigt som batman's men oj så mycket mer status!



söndag, november 28, 2004

Äntligen!

Är jag klar med mina boring - förlåt: fluted - bannisters:



Inte roliga. Och jag lovar högtidligt att om nästa par, som kommer den 1 Dec. i six-sox knittalong är tråkiga så ska jag inte göra dom. Det är som med böcker: det finns alldeles för många bra böcker/stickningar för att sysselsätta sig med en som inte är rolig.

Påminn mig om det om jag får för mig att jag måste göra klart det jag påbörjar.

onsdag, november 24, 2004

Att utvecklas som människa

låter kanske pretantiöst, så jag försöker iallafall utvecklas som stickerska. Därför satsar jag på vidareutbildning. I helgen var jag alltså på kurs på trassel i fair-isle stickning. Självklart lyckades jag bara gå på en av dagarna, men lyckades lära mig massor iallafall. Det som jag främst ville lära mig var att hålla i garnet så det blir jämnt och fint och ser bra ut även på baksidan. Det har jag nu gjort, även om jag fortfarande måste jobba lite med att få det så där übersnyggt som man ser proffsen göra. Men jag är på väg iallafall.
Och så lärde jag mig hur man gör en vad jag tror kallas corrugated ribbing, en resårstickning i två färger. Det behöver jag kunna för att göra Rosedale, när jag nu börjar på den.

Kursupplägget var suveränt: sticka en liten tröja till en nalle. Då hinner man både öva på allt som man behöver (upplägg, stickning, broar/steeks, klippa osv) samtidigt som man faktiskt får något mer än en liten fånig provlapp som kanske inte är så meningsfullt. Nu kan iallafall en nalle bli varm. Eftersom jag smet från andra kursdagen har jag inte hunnit så långt, men det är väldigt kul! Och jag sitter och fantiserar om alla vackra tröjor jag ska göra i fantastiska färgkombinationer.... Det är kul att dagdrömma!

Och så kom jag äntligen iväg på stickcafé på Ginos igår. Det var trevligt, men ganska dragit. Nästa gång får jag ta med det tunga artilleriet av sockor och sjalar och dylikt.

Och så lite introvert babbel: Jag upplevde en helt fantastisk känsla i lördags, när jag fick sitta och sticka, och prata stickning, och titta på stickning i 6 hela timmar. Utan avbrott! Jag förstår inte riktigt var denna lyckokänsla kom ifrån. Jag har inte barn, så det är knappast så att jag blir avbruten så fort jag sitter ner en sekund. Jag har inget belastande hushåll, snarare en fantastisk sambo som sköter det mesta. Ändå blir det av någon anledning aldrig så att jag känner att jag kan sitta ner någon längre stund i sträck, utan jag går upp och gör olika saker. Därför var det underbart att kunna ägna en hel dag åt min favorithobby!

Summa sumarum: jag vill gå på fler kurser och stickcaféer!

fredag, november 19, 2004

En köldknäpp senare

och jag är ett par handledsvärmare rikare.



Mönstret finns här. Det är en liten fläta som inte finns med i mönstret, utan det finns i boken the Viking knits collection. Det finns även i den svenska boken Vikingamönster i stickat. Och om man nu inte har någon av dom, och vill göra ett par, så kan man ju alltid maila mig...

tisdag, november 16, 2004

Great wheels of fire

Ja, nu har jag lyckats igen. Jag lyckades spinna så mycket så min spinnrock smälte. Jo, det är sant! Ok, inte hela då, men en ytterst väsentlig plastbit. Efter tät kontakt med ett ställe i USA som säljer Ashfordspinnrockar kom vi fram till att det var en ny "whorl" jag behöver (och jag har ingen aning om vad det heter på svenska. Nån annan? Det är det lilla hjulet där drivremmen går över, som får hela spolen att snurra. Terminolgi tycks inte vara min starka sida....)

Nu har jag iallafall beställt en ny, och den ska skickas imorgon. Förhoppningsvis här någon gång nästa vecka. Det blev ju så bra timing också, eftersom jag just fått ett paket med roliga fibrer jag beställt ifrån coppermoose och nu kan jag inte göra något med det. Men eftersom jag inte kan hålla mig så leker jag lite med sländan så länge.

Och jag fick ett till paket!


Garnet som jag vann på Amys blog! Det blir ett par härliga sockor! Kanske till nästa omgång i six-sox knitalong.


Och bara för att göra som alla andra så lyckades jag leta reda på mina pulsvärmare som jag började på för ett bra tag sen. Nu är dom klara.


Här är dom, en ihopsydd, en inte. Här är vad jag tycker om dom:

Nästa gång ska jag göra med en bra uppläggning som Helene visade mig när jag gick kursen, så man kan maska av sidorna tillsammans, så slipper man sy.

Nästa par ska vara mindre pärlor och mer regelbundet mönster. Det gör sig nog bättre.

Nästa par ska vara bredare, nu blir det iallafall en glipa mellan tröjan och mudden när jag drar upp dom så långt jag vill ha dom.

Det blir defenitivt ett nästa par!

torsdag, november 11, 2004

Jag försökte vara smart...

Jag tänkte nämligen så här: Jag behöver inte mer garn, varför ska jag åka på syfestivalen för? Om jag åker dit så handlar jag bara garn, och jag behöver inte mer garn. Så jag åkte inte dit!! Och var så stolt hela helgen! Sen åkte jag till Borås på måndagen och det var ungefär där jag slutade vara smart.

Först tillbringade jag mina underbara 40 min i Herrljunga med att leta efter en garnaffär som jag har för mig att jag har sett där på någon av mina tidigare älskvärda visiter. Det gick inte (som tur var?) Däremot så hittade jag den här på tågstationens pressbyrå:



Bara så där! Till det fasila priset av 39 kronor fick jag en liten mönstersamling (visserligen på tyska) med 210 olika mönsterstygn. Alltid bra att ha, och iallafall inte ett så stort köp. Lite lagom trevligt så där.

Sen kommer jag till Borås och inser att jag är där så tidigt att jag hinner till garnaffären innan dom stänger. När jag för en gångs skull får gå i lugn och ro och inte ska springa tillbaks till lektion så lyckas jag hitta en hel del lurigt:




Det är två härvor lovikagarn. Vet inte om det ska bli vantar eller mössa, båda känns ganska akut just nu. Sedan är det tre nystan soon, 55% bomull och 45% acryl. Ska bli hälften av en barntröja. Och fyra nystan Stripe, 40% ull och 60% acryl. Vet inte vad det ska bli, men det är otroligt mjukt! Kanske några vantar? Eller en mössa? Tycker ni det är mycket acryl? Tja, så kan det gå...

Men jag har stickat lite också. På tåget ner så kom jag en bit på de andra fluted bannister, men det är inte mycket att visa. Däremot så är jag klar med min "poncho". Jag kom fram till att jag inte alls ville ha en poncho, så jag gjorde en sjal.



Istället för att sy ihop den så sätter jag ihop den med en brosch (som skymtar på kortet). Det blir mer flexibelt, och så kan den köra stand-in som halsduk också.

Och sen jag jag lekt lite med min slända, och det blev lite garn. Vad gör man med lite garn? Stickar små sockor.




söndag, november 07, 2004

I bloggarnas värld

Var det någon som trodde att stickbloggar var en gemytlig och trevlig inrättning där alla tycker om alla och allt är frid och fröjd?

Isåfall, kolla in den senaste schismen mellan wendyknits och dishcloth queen.

Jag tycker det är ganska underhållande...

onsdag, november 03, 2004

Valutgång

Ja, det amerikanska presidentvalet gick ungefär som jag befarat...
Amys val gick däremot bättre! Jag fick ett tröstpris (se! Det lönar sig att rösta!)Ett fint sockgarn!

Annars har det här hänt:


Ett stycke färdigt Rogue! Här är vad jag tycker om projektet.

  • Jag använde Rowan Magpie, ca 850 g, stickor 4.5
  • Mönstret var otroligt pedagogiskt och välstrukturerat, inga problem där inte.
  • Roligt, roligt roligt! att sticka. Fast det kunde gärna varit fler flätor. Det blev lite långa stycken slätstickning ibland.
  • Ärmarna är för korta. Gör jag en till (vilket jag mycket väl kan tänka mig) ska jag förlänga ärmarna med ca 5 cm . nej, jag tänker inte repa upp och göra om dom....
  • Tröjan är väldigt tjock och ganska bylsig. Defenitivt varm! Kanske skulle valt ett tunnare garn...
  • Jag skulle inte vilja möta mig själv i en mörk gränd....